Miksi kaikki on vaikeaa meille – tarinoita byrokratiasta

Nyt on taas yhdenlaiden show päällä. Avasin asiaa viime viikolla jo Facebookissa, tässä siis lähtötilanne.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjarkko.remahl%2Fposts%2F1167097450009818&width=500

Viikonloppuna minä arvoin, että mikä olisi järkevintä:

-Lähteä opiskelemaan omaehtoisesti työmarkkinatuella (jos yleensäkään myönteistä päätöstä antavat), sillä edellytyksin, että joutuisin sanomaan ”paremmalle” työlle (ansioita yli 300 euroa kuussa) hei hei, hyvästellen samalla hyvät lisäansiot, joita elämisessä tarvittaisiin.

-Lähteä opiskelemaan opintotuella, jolloin kuukausittainen tuloraja nousisi hyvinkin, mutta jos tienaan ”roimasti” vielä senkin yli (100-300 euroa yli sallitun rajan), niin vaikuttaako se minun opintotukeen ja (mahdolliseen) asumislisään jotenkin heti, vaiko vasta vuoden päästä, kun saatan saada tonnien laskun jossa toivotaan opintotukea palautettavaksi.

Nämä huolet nousivat esiin, kun kuulin, että työmarkkinatuella oltaessa yli 300 euron tulot vähentävät itse tukea 50 prosenttia.

Nopea malliesimerkki mahdollisesta tulevaisuuden tilanteesta

Jarkko saa työmarkkinatukea 32,68 euroa päivässä. Tukea maksetaan viitenä päivänä viikosta, jolloin neljän viikon eli noin kuukauden tulona on 653,60 euroa. Tästä summasta Jarkka maksaa veron. Jarkko onnistuu saamaan väliaikaisia keikkatöitä ja ansaitsee verojen ja muiden kulujen jälkeen 301 euroa. Jarkon työmarkkinatukea lasketaan kyseiseltä kuukaudelta, jolloin Jarkko on ollut töissä,  50 prosenttia. Tuen määrä kuukaudelta on 326,80 euroa. Jarkon tulot kuukaudessa ovat siis yhteensä 627,80 euroa (ennen, kuin työmarkkinatuen puolikkaasta lasketaan verot pois).

Voitte uskoa, että asia aiheuttaa kevyttä kysymysten tulvaa, jota lähdin tänä aamuna purkamaan lähestymällä sähköpostitse niin Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistoa kuin entistä Opintotukikeskusta eli nykyistä Itäistä opintotukiryhmää (Itella ois kans ollu nimenä vapaana). TE-toimistolta kysyin suoraan, onko tilanne todella tämä? Pyysin vastausta vain sähköpostilla, koska sattuneesta syystä en voi luottaa kuin kirjallisiin vastauksiin. Vaikka tuskin ne ovat nimettyjä, saati että joku myöntäisi sellaisen kirjoittaneensa. IPTR:ltä minä kyselin, kuinka paljon saan tienata ja jos tienaan yli, miten käy. Vastaus napsahti sähköpostiini tätä tekstiä kirjoittaessa. TE-toimistolta odotan vastausta erääseen toiseen kysymykseen nyt kolmatta ”asiointipäivää”. Voi olla että saan odottaa maailman tappiin asti.

Tällaisia tarinoita tällä erää. Lisää aiheesta kun olen yhtään tietoisempi. Viisaudesta ei voi enää luvata.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: