Liian lähellä – tapaus Pokemon Go:n parista

Missä menee villitysten raja?

Asensin kännykkään Pokemon Go-pelin, jota olen pelannut nyt vain puolisoni alle kouluikäisen pojan kanssa liikkeellä ollessamme. Tänään sitten lähdimme ”pokemonjahtiin”, kun huomasin että peli pitää päivittää. Kumarruin kotitalomme edustalla näyttämään tätä pojalle. Pelin äänet pärähtivät soimaan täysillä ja huomasin, että viereemme sattui kaksi meille vierasta poikaa, ikää ehkä 8-10 vuotta.

Pojat sanoi että terve ja jäivät häiritsevän lähelle seisoskelemaan. Sanoin pojille takaisin terve ja jatkoin pelikaverilleni selittämistä, miksi pelejä joskus päivitetään.

Toinen näistä pojista tuli sanalla sanoen minua vasten, koetti katsella kännykkääni ja kyseli että mitä oikein asensin.

Pidin tyyneyteni yllättävän hyvin ja totesin vain tiukkaan sävyyn, että nyt kauemmaksi. Kysyin poikien nimiä ja tämä syliin pyrkinyt sen jopa kertoi. Taisi vähän säikähtää. Kysyin, että missä pojat asuvat ja kun tää lataushistoriastani kiinnostunut sanoi asuvansa naapuritalossa, kehoitin menemään leikkimään naapuritalon pihaan. Toinen pojista sanoi asuvansa samassa talossa meidän kanssa, johon totesin että leikkiköön sitten samassa pihassa.

Pojat lähtivät hipsimään omille teilleen, kun lähdettiin pelikaverini kanssa jatkamaan matkaa. Kerroin kaverille siitä, kuinka ihmisten tilaa tulee kunnioittaa eikä kenenkään ”iholle” sovi hyökiä ihan miten sattuu, varsinkaan tuntemattomien ihmisten. Sama teema toistui, kun kaverini olisi halunnut rannalle mennessä oikaista nurmialueen läpi. Totesin, että siinä mennään liian lähelle ihmisten koteja eikä sekään ole oikein mukavaa eikä sopivaa. Puhuttiin myös siitä, kenen luo voi mennä käymään ja mihin on hyvä kysyä lupa.

Tuskin edellä mainitsemani tuntematon poika mitään pahaa tahtoi, ehkä hän vain innostui kun tajusi meidän pelaavan kyseistä peliä. Ymmärtäisin kuitenkin, jos pelikaverini ikäinen pikkupoika hyökisi liki syliin katsoakseen animoidun hahmon liikkumista ruudulla, mutta kyllä alakouluikäisten lasten tulisi mielestäni omata jo sen verran hyviä tapoja, jottei mennä aivan viereen toljottamaan ja ihmettelemään täysin vieraan aikuisen kännykän käyttöä.

Noh, minä nyt olen näissä asioissa jäykkä kuin rautakanki, mutta toivoisin varsinkin lapsellisten aikuisten vaikka kysäisevän kasvateiltaan, miten tuntemattomia ihmisiä sopii heidän mielestään lähestyä. Voitte saada aikaan mielenkiintoisen keskustelun. Varsinkin aikana, jolloin Pokemon Go:n kaltainen peli ”yhdistää” ihmisiä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: